niedziela, 18 maja 2014

Torcik Pavlova

Torty bezowe to "niebo w gębie". Delikatna i rozpływająca się beza, z pyszną masą i owocami. Marzenieee, które nie wymaga ogromu czasu i mnóstwa pracy. Polecamy przepis :)

Składniki
 Beza
- 5 białek
- 300g cukru
- szczypta soli
Masa
-500ml  śmietanki 36%
- 2 opakowania serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy cukier do białek. Ubijamy do momentu otrzymania gładkiej, błyszczącej masy. Na papierze do pieczenia obrysowujemy kształt koła ( spód tortownicy ). Wykładamy naszą masę na blachę i przygotowany papier. Wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika - 120 stopni. Pieczemy w takiej temperaturze 30 minut, po czym zmniejszamy ją do 100 stopni i pieczemy "suszymy" naszą bezę przez ok. 60minut. Otwieramy piekarnik i czekamy aż wystygnie.
Masa: Śmietankę 36% ubijamy, dodajemy powoli mascarpone, następnie dodajemy cukier puder. Wykładamy masę na bezę, dekorujemy owocami.
Delektujcie się smakiem!


E.O

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystkie bezy, także zazdroszczę tym co teraz mogą sobie je zjeść :)
    Pozdrawiam.
    http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, dobra beza to czysta rozkosz... :)

    OdpowiedzUsuń